Nyutvecklade, brandsäkra och energieffektiva ZIP-Bomoduler genom smarta, patenterade ZIP-element

Nya brandsäkra och energieffektiva boendemoduler genom smarta patenterade ZIP-element

Se den anlagda fullskaliga branden i en Zenergy boendemodul

Säker även om olyckan är framme, http://youtu.be/IvzHm70rUL0

Zenergy har utvecklat tre nya moderna boendemoduler med ZIP-element, som lämpar sig väl för student-, asyl- eller entreprenadboenden för upp till fyra personer. Boendemodulerna erbjuder flera flexibla lösningar som allrum och separat sovrum. 

Tack vare sitt patenterade ZIP-element erbjuder Zenergy idag tre moderna boendemoduler som har oerhört låg energiförbrukning. Som resultat av ZIP-elementens smarta sandwichkonstruktion, når boendemodulerna även högsta brandsäkerhet, REI60 som standard.

Boendemodulerna

Två av de tre moderna modulerna lämpar sig för student- och asylboende med en boendeyta på 25 kvm dvs. Attefalls nominerade, modulen finns även i en 27 kvm version, där ena modulen består av ett rum med kök och dusch och den andra två rum med separat dusch och toalett. Den tredje modellen är på 18 kvm och lämpar sig väl som temporära entreprenadboenden. Samtliga Zenergy boendemoduler är dockningsbara.

– För våra boendemoduler använder vi smarta ZIP-element i såväl väggar som i golv- eller takbjälklag. Tack vare ZIP-elementens sandwichkonstruktion har de ett U-värde påendast 0,13. Detta gör att boendemodulerna får sålåg energiförbrukning som 53 Kwh/m2/år.

Boverkets krav för ett platsbyggt hus är idag 55 Kwh/m2/år, vilket gör de låga energisiffrorna för Zenergys temporära ZIP-boendemoduler extremt låga.

Smarta ZIP-element

ZIP-elementet är under CE-märknings prövning, prestanda deklarationen är inlämnad, ZIP-Elementet har en patenterad sandwichkonstruktion som består av en isolerad kärna av PIR i mitten av tvåskivor av magnesiumoxid. ZIP-Elementet är nästan heltoorganiskt vilket gör elementet vatten och fuktresistent och dessutom är materialen helt brandsäkra.

  • När man sätter samman dessa material i en sandwichkonstruktion, erhåller våra moduler högsta tänkbara brandmotstånds egenskaper och är REI60 nominerade. Modulerna har bästa möjliga inomhusmiljö, upp till 30 års livslängd och därmed ett högt andrahandsvärde.ZIP-boendemoduler är mobila och har såtunna väggar som 136 mm tjocka. En vägg byggd med traditionellt material som träreglar, mineralull och t.ex. gips kommer att behöva dimensioneras med en väggtjocklek för att uppnå samma låga U-energivärde som Zenergy har på 0,13 en väggtjocklek som förmodligen blir betydligt över300 mm tjock.
  • Zenergy’s unika teknik att bygga boendemoduler liksom materialvalet är ett helt nytt och modernt sätt att bygga en modul. ZIP-elementen är bärande såde är lätta att montera och hantera, och väger cirka 20 kilo per kvm.
  • Våra boendemoduler är även extremt kostnadseffektiva där marknadspriset ligger på ca. 10 000 kr per kvm, färdigbyggda.Huvudleverantör till byggbolaget SkanskaFram till idag har Zenergy levererat totalt ca 350 byggbodar och boendemoduler till byggföretaget Skanska genom Skanska Maskin AB bl.a. till prestigeprojekt ”Live”i Malmö. Inom affärsområdet byggbodar erhöll Zenergy 2013 utmärkelsen ”Sveriges mest energieffektiva byggbod”.